BLOG >

Architecture Tales

Jackson Clements Burrows

JCB are driven by a number of core design principles that allow them to explore each new project afresh. They offer a design approach that is site sensitive, engaged with local climatic conditions and adaptive to contextual opportunities.

Established in 1998 by Tim Jackson, Jon Clements and Graham Burrows, JCB is a design-led architectural practice of over 50 design professionals united by a shared commitment to the delivery of innovative design solutions.

Take a look at some of our favourite designs.

1.Moonlight Cabin

Moonlight Cabin is modest coastal retreat set within a harsh windswept landscape. It is designed to open out into the elements and embrace an ever-changing landscape. At only 60 sqm the cabin accommodates a small family, challenging the conventions of what we actually need to live.

The plan is conceived as one volume with kitchen, bathroom and utilities inserted within a central island pod, transforming the corridor into an important habitable space. Victorian ash timber linings coated with limed wood wash create a tranquil, contemporary interior that is generous, while the constrained material palette creates a sustainable and cost effective home.

The built form is fully screened in Spotted Gum that acts like a ‘gore-tex jacket’ to protect the cabin from the elements, while the timber is free to move naturally in the changing climatic conditions. Operable shutters enable cross ventilation and adaptability, open or closed, partially shut down or secured when the occupants leave and reopened when they return.

cabin-1

cabin-2

2. Trojan House

This alterations and additions project addressed a briefing requirement of providing space for a young growing family with 3 children under the age of 10.

The design proposal is about a house that engages with childhood in a playful way, that reconciles the programmatic requirements of a growing family with an unexpected sculptural response. Additionally, it challenges the conventional ‘box on the back’ type addition. The client liked the notion of a Trojan house as a metaphor for the chaos of family life that occurred inside before the children were unleashed in the back garden on the unsuspecting residents of the neighbouring flats, trying to enjoy their Sunday morning sleep-in.

The notion of the Trojan house is reflected in the idea of an enveloping skin, a built form which contains the unexpected; where windows are disguised with shutters, and where the internal program is unknown. Internally this program is extrapolated to fit a cantilevering container with kids’ bedrooms and a bathroom upstairs, and living spaces downstairs. The building composition is inspired by the rooftop topography of hips and valleys of the existing Edwardian house.

A communication void that doubles as a thermal chimney allows for conversation between the children upstairs and the living spaces below. Visual connections can be made between the levels via the circular windows scattered along the corridor, bathroom, and one of the upstairs bedrooms.

trojan-housetrojan-house-2

3. Gold Crust Bakery 

This project involved an extensive refurbishment and adaptive re-use of the former Golden Crust Bakery warehouse in Armadale.

In its more recent life, the Bakery had suffered from a mock French provincial make over that was incongruous with the original industrial architecture.  The building was in a state of deterioration and demolition was a consideration as there was no heritage overlay protection. Our client, however, was committed to retaining the original building fabric which was highly valued in the streetscape by the surrounding neighbours. A common understanding between client and architect was established to reinvigorate the bakery with careful attention to appropriate detailing which would preserve and enhance its industrial appeal.

The primary attraction of this building for our client was the potential to address their expansive family accommodation requirements which included four children in their late teens (from a prior marriage), two recent children and regular visits from grandparents (who reside overseas). A “Brady Bunch” of sorts.

An extensive interior scheme was developed to engage with the building’s history, as well as a new bridge insertion to connect two buildings – the main house and stables outbuilding – providing a social, sculptural and undercover connection between separated spaces. The accommodation of the teenage kids in the stables would define their growing sense of independence.

The integration of building and landscape, strategic spatial planning and flexibility for a large family, and the client’s uncompromised commitment to the preservation and enhancement of the existing fabric provided the foundation for the project’s ultimate success.

gold-crust-bakerygold-crust-bakery-2